Patru din 10 romani traiesc la limita strictului necesar

vazut de:2.526

Acoperirea cheltuielilor de subzistenta este imposibila pentru 13,8% din romani si constituie o mare dificultate pentru alti 29%, iar incadrarea in banii de salariu este un sport extrem pentru jumatate din populatie. Viata in Romania este prea scumpa, sau veniturile romanilor sunt prea mici?

Raspunsul este afirmativ la ambele variante pentru mai mult de 42% din romani, reiese dintr-un studiu care analizeaza nivelul de trai si comportamentul financiar al populatiei, realizat la initiativa Provident Financial de catre compania de cercetare Novel Research.

Studiul arata ca 13,8% din romani nu-si pot acoperi strictul necesar din veniturile realizate si se apropie de rezultatele anchetelor mai ample ale Institutului National de Statistica, potrivit carora aproximativ 15% din populatie nu-si poate asigura traiul de zi cu zi.

O alta grupa destul de mare din populatie (peste 29%) isi acopera numai cheltuielile de subzistenta, fara a-si permite si alte achizitii, fapt care arata ca patru din 10 romani traiesc la limita strictului necesar. Fata de 2011, aceasta dimensiune a saraciei a crescut (de la 42,4% la 42,9%), ceea ce dovedeste ca in ultimii doi ani nivelul de trai al romanilor...


a fost de fapt in scadere, contrazicand optimismul debordant din declaratiile oficiale privind situatia economica a populatiei.

Un alt parametru care arata cum o duc romanii este capacitatea de incadrare in veniturile din salarii. In cadrul sondajului Novel Research, aproape 15% din respondenti au declarat ca se incadreaza „rar“ si peste 7% „nu se incadreaza niciodata“, in timp ce o treime se descurca doar „uneori“ cu banii din salariu. Concluzia: pentru 56% din romani incadrarea in salariu este un fel de sport extrem.

La polul opus, cu venituri mai mult decat indestulatoare, se regasesc – potrivit studiului citat – tot mai putini romani: 2,7% reusesc sa-si procure tot ce le trebuie, fara a renunta la ceva (fata de 4,8% in 2011) si doar 14% se incadreaza intotdeauna in banii de salariu.

Sondajul mai arata ca 13,2% din romani au drept filosofie de viata evitarea indatorarii. Aproape doua treimi (65%) din cei chestionati se simt ingrijorati si spera ca isi vor plati datoriile si, atentie, aproape 9% sunt „depasiti de situatie si nu stiu ce pot face pentru a scapa de datorii“.

Sursa: adevarul.roCompletati datele dvs.:
Nume complet:

Email:

Telefon:

Judet:

Accepta termenii si conditiile: Abonare noutati:Biroul de Credit | Credit cu Buletinul | Credit restantieri | Credit istoric negativ