Pentru a face o tranzactie imobiliara majoritatea persoanelor cred ca este nevoie de interventia neaparata a unui expert pentru a evalua corect pretul imobilului. In realitate majoritate vanzatorilor nu accepta vreun evaluator tocmai de frica raspunsului (un pret mult mai mic) deoarece un expert imobiliar face o expertiza totala exact cum va vom explica mai jos; iar clientii nu doresc sa apeleze la serviciile unui expert deoarece implica costuri si in unele cazuri anumite comisioane.
Cel mai bine este ca la intalnirea vanzator-cumparator, cumparatorul sa fie in tema cu intrebarile dorite, sa stie unde sa ajunga pentru a putea cere reducerea pretului.
Ce trebuie sa ai in vedere la cumpararea unui apartament?
– In primul rand trebuie sa priviti din afara imobilul si sa stiti anul in care a fost ridicat blocul pentru a identifica anumite evenimente prin care a trecut blocul (inuntatii,cutremure – depinde de oras,zona).
Intrebari pe care le puteti pune in prima parte – in ce an a fost construit blocul, din ce materiale, daca are izolatie termica exterior sau interior, daca blocul are acoperis, daca blocul are lift si eventual costuri suplimentare pe care le are (parcare platita,lift etc)
– La intalnirea directa cu proprietarul sau vanzatorul trebuie sa aveti un comportament serios si sa abordati chiar subiecte din afara tranzactiei (studiile arata ca un vanzator intr-o stare buna este dispus mai mult sa lase din pret)
–...
in drumul spre apartament uitati-va in jur dupa locuri de parcare, spatii verzi, locuri pentru deseuri, asfaltarea strazii (toate acestea scad din pret daca doriti sa revindeti imobilul) iar la intrare verificati curatenia scarii, comportamentul vecinilor daca sunt in zona.
– la intrarea in imobil urmeaza partea importanta. Aici trebuie sa urmariti orice defecte deoarece puteti trage cu ajutorul lor din pret. La inceput puteti privi detaliile mari (usi, geamuri, tencuiala, gresie, faianta, parchet, zugraveala) toate acestea pot trage de pret intre 500 si 3000 euro. Dupa aceea verificati obiectele existente (cada, obiecte sanitare, candelabre daca exista, robinete) aceasta actiune mai poate trage 500 – 3000E din pret, in functie de valoarea apartamentului si a obiectelor. Dupa aceste negocieri puteti trece la intrebari tehnice legate de tevi, cabluri electricitate deoarece si acestea implica costuri foarte mari.
Niciodata sa nu bateti palma la prima negociere deoarece in 80% din cazuri vanzatorul mai scade din pret la vederea banilor sau a unui contract. De obicei pretul se negociaza astfel: la telefon vanzatorul prezinta pretul de pornire, aici se poate negocia daca este exagerat; la vederea imobilului in functie de problemele gasite pretul poate fi scazut (de obicei in aceasta etapa se reduce cel mai mult); la venirea cu banii sau la incheierea contractului.